Babeczki jabłkowe z cynamonem

wpis w: Desery, Kulinaria | 0

Babeczki jabłkowe z dodatkiem cynamonu i rodzynków bez jajek. Bardzo szybko się je przygotowuje, wychodzą wilgotne i smakowite! 🙂

Babeczki jabłkowe z cynamonem (3)

Potrzebne będą:

  • mąka pszenna – około 230 gram
  • proszek do pieczenia – 1 łyżka
  • cukier brązowy trzcinowy – 50 gram
  • masło – 50 gram
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • jabłka – 2-3 sztuki
  • mleko – 170 ml
  • rodzynki – 1 garść
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie opcjonalnie
  • pestki dyni i słonecznika do posypania
  • cukier puder
Babeczki jabłkowe z cynamonem

Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaję cukier, masło, mleko, rodzynki i jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach. Dokładnie mieszam, ciasto powinno być dość gęste. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. Przygotwuję papilotki do zapiekania. Napełniam każdą masą (około 2/3 powierzchni). Posypuję wierzch pestkami dyni i słonecznik. Piękę około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Babeczki jabłkowe z cynamonem

Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Babeczki jabłkowe z cynamonem

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*