Jajko na miękko

wpis w: Kulinaria | 0

Czasem bywa tak, że najprostsze rzeczy są najlepsze, ale okazują się też najtrudniejsze. Jak ugotować idealne jajko na miękko? Mój sposób w poniższym przepisie na weekendowe śniadanie: jajko na miękko z grzankami i zielonym koktajlem.

Jajko na miękko

 

Potrzebne będą:

  • jajka dobrej jakości – 2 sztuki
  • chleb tostowy lub inny, np. ciemny – 2 kromki
  • koperek, sól, pieprz
  • na koktajl: duża garść mieszanki warzyw: marchewki, jarmużu i liści szpinaku, szklanka soku jabłkowego

Jajka wyjmuję z lodówki, dokładnie myję w ciepłej wodzie i wkładam dodatkowo do miseczki z ciepłą wodą, żeby nabrały temperatury pokojowej, ponieważ zbyt zimne jajka pękną w gorącej wodzie. W małym rondelku zagotowuję wodę. Do cały czas gotującej się wody wkładam delikatnie jajka na łyżce stołowej do wody. Gotuję na dość silnym ogniu (woda musi się cały czas gotować) około 5-5,5 minuty (jajka wielkości L, jajka wielkość S i M należy gotować krócej, około 4 minut). Po upływie czasu jajka wyciągam łyżką i wkładam do miseczki z zimną wodą (by zatrzymać proces gotowania), ale nie trzymam do za długo, bo najlepsze są jeszcze ciepłe 🙂 Jajka posypuję solą, koperkiem i podaję z grzankami (można maczać paski grzanek w płynnym żółtku:). Warzywa na koktajl wrzucam do blendera, zalewam szklanką soku jabłkowego i miksuję na gładko. Pożywne śniadanko gotowe, smacznego!!!

Jajko na miękko

 

 

Zostaw Komentarz

*