Knedle ze śliwkami

wpis w: Kulinaria | 0

Idealny pomysł na obiad na końcówkę lata, kiedy na straganach pełno śliwek. Delikatne knedle ze śliwkami, podane z bułką tartą z masłem.

 

Knedle ze śliwkami

 

Potrzebne będą:

  • ziemniaki ugotowane – około 600 gram
  • mąka pszenna – około 150 – 200 gram
  • jajko – 1 sztuka
  • sól
  • cukier brązowy
  • śliwki węgierki
  • masło
  • bułka tarta

Knedle ze śliwkami

 

Śliwki myję osuszam, nacinam i wyciągam pestkę, ale tak by połówki śliwek zostały złączone. Do środka każdej wsypuję pół łyżeczki brązowego cukru. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję mąkę, jajko i szczyptę soli. Dokładnie mieszam i delikatnie zagniatam, w razie potrzeby dodaję więcej mąki (ale im jej mniej, tym  knedle delikatniejsze). Z ciasta formuję kulki niewielkiej wielkości i rozpłaszczam je delikatnie. W środek każdej wkładam śliwkę, zlepiam dokładnie brzegi i formuję kształtne kulki. W dużym garnku zagotowuję sporą ilość wody, dodaję soli i wrzucam partiami knedle. Gotuję około 5 minut od ponownego zagotowania wody. Wykładam na sitko a następnie na talerz. Podaję z bułką tartą i masłem.

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*