Kokosanki z otrębami owsianymi

Dziś dietetyczna wersja kokosanek z otrębami owsianymi z dużą zawartością błonnika. Kokosanki z otrębami owsianymi wychodzą mało słodkie, więc jeżeli wolicie wersję słodszą, możecie użyć dodatkowo miodu.

Kokosanki z otrębami owsianymi
Kokosanki z otrębami owsianymi

Potrzebne będą:

  • wiórki kokosowe – 150-200 g
  • otręby owsiane, ja użyłam wysokobłonnikowych firmy Sante http://www.sante.pl/p59/otreby-owsiane-wysokoblonnikowe-200g h
  • jajko – 1 sztuka
  • jogurt naturalny – 180 g
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • cukier brązowy trzcinowy – 1-2 łyżki
  • mleko (opcjonalnie, jeżeli masa będzie zbyt sucha)
Kokosanki z otrębami owsianymi
Kokosanki przed wypiekiem

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Jajko ubijamy z cukrem wanilinowym i brązowym, dodajemy wiórki, otręby i jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać trochę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie i lepimy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia (najlepiej co jakiś czas sprawdzać, żeby się nie przypaliły).

Kokosanki z otrębami owsianymi
Kokosanki po wypieku

Jeżeli masz niespodziewanych gości to kokosanki będą idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty:)

Kokosanki z otrębami owsianymi
Kokosanki-owsianki

Smacznego!

Zostaw Komentarz

*