Kotleciki drobiowe

Delikatne kolteciki drobiowe, podane z sosem pieczarkowym, brokułami i aromatycznymi ziemniakami pieczonymi. Wbrew pozorom szybkie i proste danie. Idealny pomysł na niedzielny obiad.

kotleciki drobiowe

Potrzebne będą na kotleciki:

  • mięso mielone drobiowe – 500 gram
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • jajko – 1 sztuka
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • przyprawy – sól, pieprz, chilli
  • olej słonecznikowy do smażenia

Potrzebne będą na sos pieczarkowy:

  • pieczarki – 500 gram
  • cebula – 2 sztuki
  • mleko – pół szklanki
  • masło – 2-3 łyżki
  • mąka pszenna – 2 łyżeczki
  • przyprawy – sól, pieprz

Potrzebne będą na pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki – około 10 sztuk
  • oliwa z rozmarynem – 2 łyżki
  • przyprawy: sól, chili, majeranek, gałka muszkatołowa, curry

Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i lepimy średniej wielkości kotleciki, jeżeli masa bardzo się klei, posypujemy dłonie bułką tartą. Cebule na sos pieczarkowy kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. W międzyczasie obieramy i kroimy pieczarki ( zależności od wielkości i upodobań: najpierw na 4 części i później w drugą stronę na plasterki, ewentualnie w kostkę lub plasterki). Pieczarki dodajemy do cebuli, smażymy do miękkości, podlewamy wodą, pod koniec przyprawiamy. Przekładamy do garnka, dodajemy mleko, chwilę gotujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z 1/3 szklanki wody, dokładnie mieszamy, chwilę gotujemy. W trakcie smażenia pieczarek obieramy ziemniaki, kroimy na 4 części i gotujemy (niech będą lekko twarde), pod koniec gotowania solimy. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i skropioną oliwą z rozmarynem. Ziemniaki posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, pieczemy do miękkości. W trakcie pieczenia ziemniaków smażymy kotleciki. Po usmażeniu kotlecików odsączamy je z tłuszczu wykładając na ręcznik papierowy. Po upieczeniu ziemniaki wykładamy na talerz, obok kotleciki drobiowe i sos pieczarkowy, podajemy z brokułami.

kotleciki drobiowe

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*