Kotleciki mielone z papryką

Kotleciki mielone z papryką, zapiekane w piekarniku, mniej kaloryczne i bardziej delikatne. Podajemy z pampuchami i sosem pieczarkowym (ostatnio będącym u nas częstym dodatkiem:) i dużą ilością koperku. Danie szybkie i proste w przygotowaniu, polecamy.

Kotleciki mielone z papryką

Potrzebne będą:

  • mięso mielone – 1/2 kg, u nas z szynki wieprzowej
  • cebula – 1 sztuka
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • jajko – 1 sztuka
  • bułka tarta – 1 łyżka w razie konieczności
  • przyprawy: sól pieprz
  • masło

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy całe jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem. Formujemy okrągłe kotleciki, wielkość zależy od upodobań, układamy w naczyniu żaroodpornym. W każdym kotleciku robimy małe wgłębienie i wkładamy odrobinę masła. Przykrywamy i pieczemy około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia możemy ściągnąć pokrywkę i podkręcić temperaturę, żeby kotleciki nieco się zarumieniły.

Kotleciki mielone z papryką

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*