Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

Makaron farfalle, zwany kokardkami lub motylkami podany z kurczakiem i świeżym szpinakiem w sosie curry. Pomysł na szybki i smaczny obiad.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

Potrzebne będą:

  • makaron farfalle – pół opakowania, około 250 gram
  • pierś z kurczaka – 1 pojedyncza sztuka
  • świeże liście szpinaku – 2 garście
  • czosnek – 2 ząbki
  • masło – 2 łyżki
  • suszone pomidory – około 5 sztuk
  • pomidor malinowy – 1 większa sztuka
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
  • curry w proszku – 1 łyżeczka
  • kurkuma – szczypta
  • sól, pieprz
  • śmietana 30% – około pół szklanki

 

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

 

Gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzam i odstawiam na bok. Pierś z kurczaka dokładnie myję, osuszam i kroję w cienkie paski. Przyprawiam solą i pieprzem, wyciskam dwa ząbki czosnku i dokładnie mieszam. Smażę na oleju z suszonych pomidorów. Dodaję masło i świeżego pomidora pokrojonego w kostkę. Następnie dodaję suszone pomidory również pokrojone w kostkę. Dodaję curry, kurkumę i koncentrat, następnie opłukane liście szpinaku i smażę mieszając przez około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dodaję śmietankę, dokładnie mieszam i zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodaję makaron i dokładnie mieszam. Wykładam na talerze, posypuję startym parmezanem i ozdabiam liśćmi szpinaku.

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*