Pappardelle carbonara

Makaronowe wstążki w kremowym sosie carbonara z dodatkiem boczku, cebulki i sera grana padano. Błyskawiczne i bardzo smaczne danie kuchni włoskiej.

Pappardelle carbonara

Potrzebne będą:

  • świeży makaron pappardelle – 1 opakowanie 250 gram
  • boczek surowy wędzony – kilka cienkich plastrów
  • jajka – 2 sztuki
  • ser twardy grana padano – 2-3 łyżki startego
  • śmietanka słodka 30% – pół szklanki
  • cebula szalotka – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeżo zmielony pieprz, sól morska
  • masło – 1 łyżka

Pappardelle carbonara

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekam drobo i podsmażam na maśle, dodaję czosnek przeciśnięty prze praskę, chwilę przesmażam, dodaję boczek pokrojony w cienkie paski. Smażę, aż boczek będzie lekko chrupiący, odsączam z tłuszczu. Jaka wbijam do miseczki (tak naprawdę do carbonary używa się tylko żółtek, ale ja wykorzystuję całe jajka), dodaję śmietanę, 2 łyżki startego sera i sporo pieprzu oraz trochę soli. Mieszam dokładnie. Odcedzony makaron przekładam na patelnię do podsmażonego boczku, wlewam powoli masę jajeczno-śmietanową i podgrzewam na małym ogniu, uważając żeby jajka się nie ścięły, dokładnie mieszam, tak żeby cały makaron był pokryty sosem. Wykładam na talerz, posypuję resztą sera i oprószam świeżo zmielonym pieprzem.

Pappardelle carbonara

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*