Pasztet z soczewicy z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć pasztetu, ale zapewniam, że pasztet w takiej wersji to samo zdrowie, wygląda i smakuje doskonale. Zielona soczewica jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz mikro i makro elementów. Pasztet z soczewicy jest idealną alternatywą mięsa.

Pasztet z soczewicy
Zielona soczewica

Potrzebne będą:

  • zielona soczewica – 2 szklanki
  • pieczarki – 500 gram
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidor – 1 sztuka
  • suszone pomidory z żurawiną w oliwie – około 10 sztuk
  • marchew – 1 sztuka
  • korzeń pietruszki – 1 sztuka
  • seler – ¼ średniej wielkości
  • szczypiorek – duża garść
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • pieprz cayenne

Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na około godzinę. Po tym czasie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Cebulą i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów, następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę (sparzonego wcześniej i obranego ze skórki) i kilka pokrojonych, suszonych pomidorów, na sam koniec dodajemy pokrojony szczypiorek. Odstawiamy do przestudzenia. Na oddzielnej patelni dusimy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i starte warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Podlewamy wodą co jakiś czas, a na koniec przyprawiamy pieprzem i solą. Jak już warzywa i pieczarki będą miękkie czekamy, aż odparują całą wodę. Odstawimy do wystudzenia. Wszystkie składniki mieszamy z soczewicą i doprawiamy jeszcze wedle uznania. Możemy zmiksować na gładką masę, ja jednak wolę jak jest do gryźć i „tłukę” masę tłuczkiem do ziemniaków. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę, wyrównując powierzchnię. Wierzch smarujemy odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.  Pieczemy około 30-40 minut. Smacznego!

Pasztet z soczewicy
Zielona soczewica

Zostaw Komentarz

*