Polędwiczki w sosie kurkowym

Sierpień to czas kiedy zaczynają pojawiać się kurki. Dzięki swojemu niezwykłemu aromatowi urozmaicają potrawy. Polędwiczka w sosie kurkowym to połączenie idealne. Polecamy 🙂

Polędwiczka w sosie kurkowym

Potrzebne będą:

  • polędwiczka wieprzowa – 1 średniej wielkości
  • kurki – 200 gram
  • cebula – 1 sztuka
  • śmietana 30% – 1/3 opakowania
  • śmietana 18% – 2 łyżki
  • przyprawy – sól, pieprz
  • masło, olej
Polędwiczka w sosie kurkowym

Polędwiczkę dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy błonki oraz tłuszcz. Kroimy w 1,5 – 2 cm plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na dosyć mocnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Przekładamy do rondelka (bez tłuszczu) podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Kurki dokładnie oczyszczamy i przelewamy szybko na sitku pod bieżącą wodą (nie mogą nasiąknąć wodą), osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do cebuli i smażymy około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietaną (uważamy żeby 18% się nie ścięła), smażymy przez około 2 minuty i dodajemy do polędwiczek. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Sos powinien się zagęścić, w ostateczności możemy go doprawić mąką.

Polędwiczka w sosie kurkowym

Gotowe polędwiczki w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z plackami z cukinii i surówką z marchewki. 

Polędwiczka w sosie kurkowym

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*