Rolada schabowa

Znudziły Wam się tradycyjne kotlety schabowe? Brakuje Wam pomysłu na przyrządzenie kawałka schabu? Co powiecie na roladę schabową. Jej przyrządzenie naprawdę nie zajmuje tak dużo czasu jakby się mogło wydawać. Smakuje i wygląda zacnie!

Rolada schabowa

Potrzebne będą:

  • kawałek schabu
  • boczek surowy plastry – 1 opakowanie 100 gram
  • papryka czerwona – połowa
  • cebula szalotka – 1 sztuka
  • ogórek konserwowy – 2 sztuki
  • mozzarella tarta – około 3-4 łyżek
  • musztarda delikatesowa – 3 łyżeczki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie

Rolada schabowa

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Schab dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Rozkrawam w taki sposób, aby powstał dość cienki płat (zaczynam od dołu wzdłuż schaby, uważając aby nie dociąć do końca, rozkładam i tak dalej). Rozbijam dodatkowo młotkiem. Oprószam przyprawami z dwóch stron, a od wewnątrz smaruję musztardą. Ogórki, cebulę i paprykę kroję w paski. Na schab układam wzdłuż pośrodku 2 plastry boczku (lub więcej, zależy jak duży jest kawałek mięsa), posypuję mozzarellą. Na początku mięsa układam w poprzek po 2 kawałki cebuli, papryki i ogórka, zawijam raz, tak żeby warzywa się schowały, układam kolejną partię cebuli, papryki i ogórka i znowu zawijam i tak dalej. Roladę zawijam w plastry boczku, układam na małym kawałku folii aluminiowej, ale nie zarywam góry. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, zamykam i układam w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do piekarnika. Po około 1 godzinie i 20 minutach rękaw od góry rozcinam i piekę mięso jeszcze około 20-30 minut. Upieczoną roladą kroję w plastry, posypuję natką pietruszki, polewam sosem powstałym z pieczenia i podaję z surówką z czerwonej kapusty i ziemniakami.

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*