Roladki z kurczaka z ziemniakami duchesse

Takie wydanie piersi z kurczaka w postaci roladek już polecaliśmy, jednak ta wersja będzie z nadzieniem z sera mozzarella i suszonych pomidorów, a same roladki owinięte będą boczkiem. Podane w towarzystwie ziemniaków duchesse, na pewno będą zachęcającym i apetycznym urozmaiceniem na talerzu:) Słowo duchesse z języka francuskiego oznacza księżną, czyli ziemniaki duchesse to po prostu ziemniaki księżnej 🙂 Jak zobaczycie zdjęcie to chyba nie trzeba będzie tłumaczyć dlaczego tak się nazywają…

duchesse

Potrzebne będą:

  • piersi z kurczaka – około 600 gram
  • suszone pomidory – 5-6 sztuk
  • mozzarella – 1 kulka
  • świeże listki bazylii – kilka sztuk
  • boczek – cieniutkie plastry surowego boczku, około 200 gram
  • ziemniaki
  • masło – 2-3 łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • mleko – kilka łyżek
  • przyprawy – sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa
  • oliwa z suszonych pomidorów – kilka łyżek
  • koperek

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy wszystkie zbędne rzeczy i kroimy w plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekane listki bazylii, możemy doprawić lekko do smaku, dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na piersi i zwijamy, owijamy plastrami boczku i układamy w naczyniu skropionym oliwą. Wierzch roladek też skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy go piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (szybciej się ugotują) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy musztardę, masło, mleko i szczyptę gałki muszkatołowej, ugniatamy na gładką masę. W tradycyjnej formie ziemniaków duchesse występują też jajka, jednak ja z nich zrezygnowałam. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę ziemniaczaną przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy gwiazdki. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut, po wyjęciu roladek możemy zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, żeby gwiazdki się przyrumieniły (gwiazdki można posmarować roztrzepanym jajkiem, będą miały po przyrumienieniu ładny kolor). Roladki po upieczeniu kroimy w plastry, wykładamy na talerz, obok układamy ziemniaczane gwiazdki, posypujemy je koperkiem, podajemy z ulubioną surówką, w moim przypadku była to ćwikła z chrzanem.

duchesse

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*