Sałatka z boczkiem i gruszką

Sałatka z boczkiem i karmelizowaną gruszką z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, pomidorkami koktajlowymi i grzankami. Idealny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Sałatka z boczkiem i gruszką

Potrzebne będą (na 2 – 3  porcje):

  • mix sałat
  • boczek surowy cieniutkie plastry – 100 gram (8 sztuk)
  • gruszka – 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk
  • papryka czerwona – 1/4 sztuki
  • ser z niebieską pleśnią Blue – pół opakowania
  • ziarna słonecznika – garść
  • oliwki zielone – kilka sztuk
  • grzanki – garść
  • pomarańcza – 1 sztuka
  • masło – 1 łyżka
  • cukier brązowy trzcinowy – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżka
  • musztarda – 1 łyżka

Gruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy gruszkę i smażymy do miękkości (gruszka ma być średnio miękka, nie rozpadająca się). W międzyczasie na dużej patelni smażymy boczek, bez tłuszczu, z dwóch stron do zrumienienia. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Po usmażeniu gruszki wykładamy, a do powstałego sosu wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy i chwilę zostawiamy na większym ogniu w celu redukcji sosu. Paprykę kroimy w kosteczkę, pomidory w ćwiartki, oliwki na połówki, ser w kostkę. Na talerz wykładamy sałatę, posypujemy słonecznikiem, papryką, grzankami, serem, pomidorkami, oliwkami. Następnie wykładamy kawałki gruszek, układamy boczek pokrojony na mniejsze części i polewamy sosem. Przyozdabiamy listkami bazylii.

Sałatka z boczkiem i gruszką

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*