Sałatka z makaronem ryżowym

Makaron ryżowy w postaci długich półprzezroczystych wstążek ma delikatny smak, który idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Idealnie nadaje się do smażenia, jako dodatek do zup, a także do sałatek. Ja przygotowałam z niego właśnie sałatkę z tuńczykiem i sałatką lodową.

Sałatka z makaronem ryżowym

Potrzebne będą:

  • makaron ryżowy wstążki – 100 gram
  • sałata lodowa – pół główki
  • ogórek świeży – 1/2 sztuki
  • tuńczyk w sosie własnym w kawałkach – 1 puszka
  • dymka – 1 pęczek

Potrzebne będą na sos:

  • sos sojowy – 2 łyżki
  • ocet ryżowy – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • imbir świeży starty na tarce – 1 łyżeczka
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz, opcjonalnie sól
Sałatka z makaronem ryżowym

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze części, przekładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka i porwaną na mniejsze części sałatę. Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Dymkę drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dodatkowo sałatkę możemy posypać świeżą, posiekaną kolendrą.

Sałatka z makaronem ryżowym

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*