Sernik

Sernik…jedno z najbardziej popularnych ciast. Obowiązkowa pozycja menu na świątecznym stole. Pyszna wersja puszystego sernika bez ciasta i bez tłuszczu.

sernik

Potrzebne będą:

  • ser biały mielony – 1 kg
  • jaja – 7 sztuk
  • cukier – 1 szklanka
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 opakowanie
  • cynamon – troszkę świeżo zmielonej laski
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukry i ubijamy na gładką puszystą masę około 5-10 minut. Dodajemy partiami ser, cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy budyń, cynamon i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przez jakiś czas.

sernik

Po wystudzeniu wyciągamy z tortownicy i posypujemy płatkami gorzkiej czekolady.

sernik

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*