Sezon grzybowy

wpis w: Kulinaria | 0

My Polacy lubimy jeść grzyby, lubimy też je zbierać – mówi się, że grzybobranie to sport narodowy Polaków 🙂

Czy grzyby są tylko smaczne czy mają wartości odżywcze?

Suszone, marynowane, świeże i mrożone. Przygotowujemy z nich uszka, pierogi, zupę, sosy. Nie ma wątpliwości, że grzyby są smaczne. Kontrowersje wzbudza natomiast to czy mają jakiekolwiek wartości odżywcze. Grzyby składają się główne z wody, dlatego są niskokaloryczne. Jednak są ciężkostrawne, ponieważ zawierają chitynę, które nie jest rozpuszczana przez kwasy żołądkowe (dlatego grzyby długo zalegają w żołądku, w potem tylko przechodzą przez nasz układ pokarmowy). Zawierają witaminę A w postaci karotenu i witaminę B1 i B2. Pozostałe witaminy występują w śladowych ilościach. Są źródłem białka.

Jedzmy je z głową i tylko ze sprawdzonych i pewnych źródeł.

Na blogu znajdziecie kilka przepisów z udziałem grzybów:

Sezon grzybowy

 

Zostaw Komentarz

*