Tajska zupa kokosowa z krewetkami

wpis w: Kulinaria, Zupy | 0

Pikantna zupa z krewetkami i mleczkiem kokosowym, podana z makaronem ryżowym. Lekko słodka i niezwykle aromatyczna!

Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Potrzebne będą:

  • krewetki – 1 opakowanie mrożonych vannamei
  • mleczko kokosowe – 1 użyłam 1 małej puszki, ale spokojnie można dodać nawet 2 duże puszki, jeżeli lubicie
  • grzyby mun – 1 garść
  • papryka żółta – 1 sztuka
  • papryczka ostra – 1 sztuka
  • imbir – użyłam kilku kawałków marynowanego, może być też świeży
  • zielone curry – 1 łyżeczka
  • sos sambal oelek – 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • cytryna – 1 sztuka
  • szalotka – 1 sztuka
  • masło – 1 łyżka
  • makaron ryżowy wstążki

Krewetki rozmrażam, usuwam ogonki, oczyszczam, płuczę dokładnie po bieżącą wodą i skrapiam sokiem z cytryny. Szalotkę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Grzyby mun przygotowuję według przepisu na opakowaniu, a po ugotowaniu kroję w paski. Żółtą paprykę kroję w kostkę, ostrą oczyszczam z pestkę i kroję cienko w krążki, podsmażam razem z cebulą. Przekładam do garnka, zalewam wodą i zagotowuję. Dodaję mleko kokosowe, sos sojowy, sos sambal oelek, pastę curry i pokrojony drobno imbir. Chwilę gotuję i dodaję krewetki oraz grzyby. Gotuję około 10 minut, doprawiam cytryną i solą w razie potrzeby. Podaję z makaronem ryżowym i posypuję szczypiorkiem (najlepiej smakuje ze świeżą kolendrą).

Tajska zupa kokosowa z krewetkami

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*