Wątróbki drobiowe w jabłkach

Niektórzy zapewne mają złe wspomnienia z dzieciństwa i od tego momentu nie chcą mieć z nią do czynienia. My spróbujemy pomóc Wam puścić w niepamięć te wspomnienia i przekonać do tego dania. Mam nadzieję, że nam się uda.

wątróbki
Wątróbki drobiowe w jabłkach

Potrzebne będą:

  • drobiowe wątróbki – 0,5 kg
  • jabłka – 3 sztuki
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • szalotki – 2 sztuki
  • sok z połowy pomarańczy
  • cukier brązowy trzcinowy – 1 łyżeczka
  • masło – 1 łyżka
  • trochę czerwonego wytrawnego wina
  • sól, świeżo zmielony pieprz
wątróbki
Wątróbki drobiowe w jabłkach z cebulą

Wątróbki dokładnie myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, wycinamy wszystko co zbędne i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, podlewając co jakiś czas wodą. Gdy już będzie miękka posypujemy łyżeczką cukru i wlewamy trochę czerwonego wytrawnego wina. Następnie dodajemy wątróbki i smażymy przez około 10 minut, pod koniec dodając sok wyciśnięty z pomarańczy. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy jabłka (jedno jabłko kroje na 16 części), wycinając gniazda nasienne. Dodajemy do wątróbek i dusimy przez około 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą (ja próbowałam jęczmiennej i gryczanej i zdecydowanie lepiej wypada w tym przypadku gryczana) i ulubioną surówką (dobrze komponuje się ogórek kiszony).

wątróbki
Wątróbki drobiowe w jabłkach z kaszą

Smacznego!

Zostaw Komentarz

*