Wielkanocne ciasto czekoladowe

wpis w: Desery, Kulinaria | 0

Wielkanoc tuż tuż, więc już najwyższa pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Polecam szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto czekoladowe a’la brownie z migdałami i skórką pomarańczową.

 
Wielkanocne ciasto czekoladowe

 

Potrzebne będą:

  • masło – 200 gram
  • czekolada deserowa lub gorzka – 200 gram
  • cukier – 200 gram
  • jajka – 6 sztuk
  • mąka pszenna – 100 gram
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • migdały – 50 gram
  • skórka pomarańczowa – 2 łyżki
  • wiórki kokosowe

 

Wielkanocne ciasto czekoladowe

 
Masło roztapiam razem z czekoladą w metalowej misce zawieszonej na garnku z gotującą wodą. Odstawiam do ostudzenia. Jajka wbijam do miski i miksuję przez około 2-3 minuty, następnie stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy. Miksuję dość długo na puszystą masę. Następnie dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję ostudzone rozpuszczone masło z czekoladą, dokładnie mieszam. Migdały kruszę w blenderze i dodaję do masy, dorzucam skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni C. Prostokątną blaszkę o wymiarach około 40×30 cm wykładam papierem do pieczenia i wykładam masę. Posypuję wiórkami kokosowymi. Piekę około 20-25 minut.

 

Wielkanocne ciasto czekoladowe

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*