Zapiekanka chlebowa

Zamiast wyrzucać czerstwy chleb wykorzystajcie go do przygotowania zapiekanki chlebowej, którą z powodzeniem możecie jeść na śniadanie lub kolację. Wystarczy dodać ulubione składniki i danie gotowe:)

Zapiekanka chlebowa

Potrzebne będą:

  • ciemny chleb – kilka kromek, ja użyłam chleba żytniego
  • szynka lub boczek – kilka plastrów
  • ser mozzarella do zapiekania – około 2 garście startego, ilość zależy od ilości chleba
  • ser typu Cheddar lub Grana Padano
  • jajka – 2-3 sztuki
  • śmietana 30% – kilka łyżek
  • przyprawy: sól, pieprz i ulubione zioła
  • warzywa wedle uznania: papryka, pomidor, możecie dorzucić oliwki
Zapiekanka chlebowa

Chleb kroję w kostkę i wykładam na małą blaszkę lub naczynie wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Szynkę lub boczek kroimy w kostkę, warzywa również w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Na chleb wykładamy szynkę i warzywa. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę i przyprawy, roztrzepujemy i zalewamy chleb. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy około 20 minut, do ścięcia jajek.

Zapiekanka chlebowa

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*