Zupa rybna

Lekko pikantna zupa rybna z łososiem, mintajem i krewetkami oraz dużą ilością warzyw to wyśmienita propozycja dla wszystkich, którzy poszukują charakterystycznych smaków.

Zupa rybna

Potrzebne będą:

  • łosoś świeży – około 300 gram
  • krewetki vannamei białe – 1 opakowanie 250 gram
  • filet z mintaja mrożony – 1 sztuka
  • marchew – 3 sztuki
  • pietruszka korzeń – 1 sztuka
  • por – 1 kawałek
  • cukinia – 1 sztuka
  • pomidory w puszcze krojone – 1 puszka
  • szpinak świeży – spora garść
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • papryka żółta – 1/2 sztuki
  • cytryna – 1 sztuka
  • papryczka ostra – 1/2 sztuki
  • przyprawy: sól, pieprz, miód,
  • masło do podsmażania warzyw
  • śmietana 30% – kilka łyżek
  • sos sambal oelek – 1 łyżeczka
  • cebula dymka -pół pęczka
  • ryż jaśminowy do podania
Zupa rybna

Krewetki rozmrażamy, dokładnie czyścimy, usuwamy ogonki, nacinamy w najgrubszej części i skrapiamy sokiem z cytryny. Łososia dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Mrożony filet z mintaja rozmrażamy i kroimy w kostkę i także skrapiamy cytryną. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła, dodajemy por posiekany w piórka . Oprószamy solą. Smażymy do momentu aż warzywa będą w miarę miękkie. Dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i dodajemy puszkę pomidorów. Smażymy około 5 minut, a następnie przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu. Papryki kroimy w kostkę, ostrą papryczkę oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na maśle, dodajemy sos sambal oelek, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu i przekładamy do garnka. Cukinię kroimy na pół, każdą połówkę znowu na pół i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na patelni i dorzucamy do garnka. Dolewamy wody, jeżeli potrzeba. Do zupy dodajemy ryby i krewetki i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, aż będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny. Dodajemy śmietanę. Na końcu dodajemy szpinak i posiekaną dymkę posiekaną. Chwilę jeszcze gotujemy. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Zupa rybna

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*