Zupa ze szparagów

wpis w: Kulinaria, Zupy | 0

Zupa krem z zielonych szparagów z dodatkiem świeżej bazylii oraz sałaty, podana z główkami szparagów i makaronem occhi di lupo.

Zupa ze szparagów

Potrzebne będą:

  • szparagi zielone – 1 pęczek
  • ziemniaki – 3 małe sztuki
  • bazylia – około 10 świeżych listków
  • sałata zielona – 5 liści
  • szalotka – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • serek śmietankowy twarożkowy – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Zupa ze szparagów

Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle, dodaję czosnek pokrojony w plasterki. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli i czosnku na patelnię, przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smażę przez około 5 minut. Szparagi myję, odłamuję twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Główki szparagów pozostawiam w całości, a łodygi kroję w małe kawałki. Pokrojone szparagi, bez główek, dorzucam do ziemniaków i cebuli, smażę przez około 5 minut. Przekładam całość z patelni do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości ziemniaków i szparagów. Następnie miksuję całość na gładki krem. Dodaję opłukane listki bazylii i sałaty. Chwilę gotuję, dodaję serek śmietankowy i ponownie dokładnie miksuję. W razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku. Na koniec wrzucam główki szparagów i chwilę gotuję na małym ogniu. Podaję z makaronem occhi di lupo.

Zupa ze szparagów

Zupa ze szparagów

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*