Bez mleka, bez cukru, bez mąki, bez jajek, bez glutenu, bez pieczenia! Amarantusowe kulki daktylowe. Zdrowe też może być smaczne! Polecam!
Potrzebne będą:
- amarantus ekspandowany – 40 gram
- daktyle – 75 gram (około 8 sztuk)
- kakao – 5 gram
- orzechy włoskie – 55 gram
- banan – opcjonalnie
- wiórki kokosowe
Daktyle namaczam w gorącej wodzie przez około pół godziny, następnie gotuję w szklance wody, do momentu jak zostaną około 2 łyżki wody i miksuję na gładko. Dodaję amarantus, kakao, zmielone orzechy (zmieliłam je w młynku do kawy) i ewentualnie (jeżeli masa jest zbyt sucha) dodaję zmiksowanego banana. Dokładnie wszystko mieszam i formuję kulki, które obtaczam w wiórkach kokosowych. Wykładam na blaszkę lub tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do lodówki, aby się lekko schłodziły.
Smacznego!!!
2 Odpowiedzi
Agnieszka
Jejku, przepis mega mega mega super. To jest moja ulubiona zdrowa słodka przekąska. Robiłam już kuleczki z tego przepisu ok. 10 razy około. Kocham kocham kocham ♥️♥️♥️♥️♥️♥️ Bardzo dziękuje za ten przepis !!!!!
Agnieszka Kostrzewa
Cóż mogę napisać… Bardzo dziękuję za miłe słowa. I zdrowia życzę 🙂 Pozdrawiam