Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana, placek ziemniaczany, kartoflak to określenia tej potrawy. Ja natomiast z czasów dzieciństwa pamiętam nazwę „dziad”. Dla mnie zdecydowanie lepsza wersja placków ziemniaczanych, bo zamiast smażona w tłuszczu to pieczona w piekarniku. Placek ziemniaczany można podawać sam, posypany cukrem, z kefirem, sosem grzybowym, gulaszem. Fajnie smakuje następnego dnia, odsmażany w kawałeczkach. W naszej wersji z sosem pieczarkowym z piersią kurczaka.

baba ziemniaczana

Potrzebne będą na placek:

  • ziemniaki – 10 sztuk
  • cebula – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, gałka muszkatołowa, kurkuma

Potrzebne będą na sos:

  • pieczarki – 25 dkg
  • pierś z kurczaka – 1 pojedyncza
  • śmietana – 2 łyżki
  • mleko – 1/3 szklanki
  • cebula – 1/2 sztuki
  • masło – 1 łyżka
  • troszkę mąki do zagęszczenia
  • przyprawy: sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (tych najostrzejszych). Do ziemniaków dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blaszkę (u mnie tortownica). Pieczemy około godziny, po czym podkręcamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze około 15 minut do zrumienienia wierzchu. W międzyczasie robimy sos. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli. Podsmażamy podlewając wodą. Przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pierś, uprzednio umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Obsypujemy pieprze i solą pod koniec smażenia. Dodajemy do pieczarek i cebuli. Dodajemy mleko i wodę, żeby uzyskać więcej sosu. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i dodajemy do sosu, uważając, żeby śmietana się nie ścięła (wcześniej ją hartujemy dodając do niej kilka łyżek gorącego sosu). Dusimy chwilę pod przykryciem, przyprawiamy do smaku. Upieczony placek kroimy na części, wykładamy na talerz i polewamy sosem.

baba ziemniaczana

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*