Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to tradycyjna zupa,  najczęściej kojarzona i przygotowywana na Wigilię. Ja jednak polecam przyrządzać ją częściej, zwłaszcza zimową porą, ponieważ idealnie rozgrzewa. Jej szlachetny smak i aromat oraz niesamowity kolor zachwycą z pewnością każdego.

barszcz czerwony

Potrzebne będą:

  • czerwone buraki – kilkanaście średnich sztuk
  • marchew – 2 sztuki
  • seler – 1 średni kawałek
  • por – 1 kawałek
  • pietruszka – 1 sztuka
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • grzyby suszone – kilka sztuk
  • czosnek – 1 ząbek
  • opcjonalnie: śliwki suszone, jabłko, koncentrat buraczany
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • sok z cytryny
  • ocet winny
  • chrzan, najlepiej taki domowy – około 1 łyżeczki

barszcz czerwony

Buraki obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą (garnek 5 litrowy) i wstawiamy na mały ogień. Uważamy, żeby woda się nie zagotowała. Wyciskamy sok z cytryny, około 2 łyżki. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa oraz grzyby suszone. Pozostawiamy na małym ogniu przez około 1-2 godziny. Następnie wyłączamy i odstawiamy na jakiś czas, a najlepiej na noc. Możemy dodać jabłko ze skórką pokrojone na mniejsze kawałki i 2-3 suszone śliwki. Następnego dnia buraki z warzywami podgrzewamy na małym ogniu przez około 1 -1,5 godziny, uważając żeby się nie zagotowały. Odcedzamy.

barszcz czerwony

Buraki i warzywa możemy ponownie zalać małą ilością wody i na małym ogniu podgrzać. Znowu odcedzamy, łączymy oba wywary. Możemy dodać koncentratu z buraków, jeżeli barszcz jest mało intensywny. Doprawiamy do smaku cytryną, octem winnym, solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem, wyciskamy także 1 ząbek czosnku. Odstawiamy na jakiś czas do „przegryzienia”. Podajemy z uszkami, pierogami lub pasztecikami.

barszcz czerwony

Smacznego!!!

 

 

Zostaw Komentarz

*