Barszcz ukraiński

Aromatyczny i rozgrzewający. Pożywny i konkretny. O pięknej barwie i po prostu pyszny. Barszcz ukraiński z włoszczyzną, burakami, fasolą z dodatkiem śmietany.

barszcz ukraiński

Potrzebne będą:

  • pałki kurczaka – 5 sztuk
  • buraki surowe – 4 sztuki
  • buraki gotowane – 1-2 sztuki
  • marchew – 3 sztuki
  • pietruszka – 1 sztuka
  • seler – kawałek
  • kapusta – ewentualnie
  • por – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • fasola czerwona – 1 puszka
  • ziemniaki – 5-6 sztuk
  • sok z cytryny
  • ocet winny
  • koncentrat barszczu czerwonego
  • koncentrat pomidorowy – 1-2 łyżeczki
  • śmietana 18% lub 30% – pół szklanki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowujemy wywar: pałki kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy (w trakcie zbieramy szumowiny). Dodajemy 3 listki laurowe i 5 kulek ziela angielskiego. Pietruszkę, seler, por i cebulę obieramy i dodajemy do mięsa, gotujemy na małym ogniu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Surowe buraki obieramy i kroimy na 4 części, dodajemy do wywaru razem z marchewką. Jeżeli mięso jest już miękkie to je wyciągamy z garnka. Wywar zaprawiamy łyżką octu i sokiem z połowy cytryny. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Ugotowane buraki kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, jeżeli marchew i pozostałe warzywa są miękkie (oprócz buraków, one mają posłużyć tylko w celu uzyskania koloru i smaku, możemy oczywiście ugotować je odpowiednio wcześniej do miękkości i wtedy razem w wywarem dodać do zupy). Cebulę i por, jeżeli są już miękkie isię rozpadają możemy wyłowić z zupy. Fasolę odcedzamy na sitku, przelewamy wodą i dodajemy do zupy. Ziemniaki odcedzamy i dodajemy do zupy. Dodajemy koncentrat i śmietanę, jeżeli ma 18% to wcześniej mieszamy ją z odrobiną gorącej zupy, żeby się nie zważyła. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem, ewentualnie koncentratem barszczu do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Żeby wzbogacić zupę, po ugotowaniu pietruszki i selera możemy je pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do zupy, możemy też na początku gotowania dodać kapustę pokrojoną w kostkę.

barszcz ukraiński

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*