Bardzo prosta i szybka wersja ciasta – biszkopt przekładany kremem z mascarpone. Jak nie macie pomysłu, czasu, Wasza lodówka świeci pustkami a niespodziewani goście są tuż za rogiem to polecam taką wersję szybkiego deseru – biszkopt z mascarpone.
Potrzebne będą na biszkopt:
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 3/4 szklanki
- mąka pszenna – 1 szklanka
- kakao – 1 łyżka
Potrzebne będą na krem:
- mascarpone – 1 opakowanie 250 gram
- śmietana 30% – 200 gram
- cukier puder – około pół szklanki
- kawa rozpuszczalna – około 1-2 łyżeczki
Dodatkowo:
- mocna czarna herbata do nasączenia biszkoptu
- polewa kakaowa: pół kostki masła, 3 – 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao
Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Większość masy wylewamy na tortownicę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Do resztki masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, wylewamy na wierzch jasnej masy w tortownicy, tworząc tzw. „maziaje”. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietanę dokładnie ubijamy, aż do momentu zgęstnienia, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, możemy dodać więcej lub mniej, zależnie od tego jak słodką masę chcemy uzyskać. Do ubitej śmietany dodajemy partiami mascarpone, dokładnie mieszamy. Ja dodaję jeszcze kawę rozpuszczoną w małej ilości wody, wówczas masa ma posmak kawowy. Upieczony biszkopt studzimy, a następnie nasączamy mocną herbatą, przekładamy masą i polewamy polewą kakaową (wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy) i gotowe.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz