Wygląda rewelacyjnie i tak też smakuje…botwinka, czyli zupa z młodych buraków z łodygami i liśćmi. Można ją urozmaicić młodą włoszczyzną , ziemniakami i podawać z jajkiem. Nasza wersja jest najprostsza, bez żadnych dodatków.
Potrzebne będą:
- botwina- 2 pęczki
- cebula dymka
- czosnek – 1 ząbek
- śmietana lub jogurt naturalny
- sól, pieprz
Botwinę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Łodygi kroimy w małe kawałki, liście siekamy. Białą część dymki i czosnek drobno kroimy i razem z buraczkami oraz łodygami zalewamy zimną wodą i gotujemy około 15 minut. Wrzucamy liście i gotujemy około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy śmietanę. Posypujemy szczypiorem i gotowe:)
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz