Trochę inna wersja standardowej zapiekanki. Rurki makaronowe z mięsem mielonym i pomidorami, zapiekane z sosem beszamelowym i serem mozzarella. Taka zapiekanka wygląda „wyjściowo”, więc z powodzeniem możecie ją podawać gościom.
Potrzebne będą:
- makaron cannelloni – 1 opakowanie
- mięso mielone – 500 gram, ja użyłam mięsa z indyka
- czosnek – 2 ząbki
- cebula czerwona – 1 mała sztka
- pomidory w puszcze – ja użyłam takich domowych przetworów
- koncentrat pomidorowy – 2-3 łyżki
- śmietana 30% – kilka łyżek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
- ser mozzarella
- świeże listki bazylii
- masło – 1 łyżka
Potrzebne będą na sos beszamelowy:
- mleko – 300 ml
- masło – 1 łyżka
- mąka – 1 łyżka
- ser tarty mozzarella – 40 g (użyłam specjalnej mozzarelli do zapiekania)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 3 minuty, będzie go można pokroić na mniejsze części i ułożyć pionowo w kokilkach. Mięso mielone podsmażamy na małej ilości oleju, przyprawiamy pieprzem, oregano, bazylią i papryką słodką, pod koniec smażenia solimy. Pomidory miksujemy z koncentratem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu. Dodajemy mięso mielony, a na patelni podsmażamy na maśle, czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dodajemy do pomidorów i mięsa, dusimy przez około 15 minut. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Dodajemy ser i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni C. Makaron kroimy na 3 części i układamy w kokilkach. Napełniamy mięsem, zalewamy sosem beszamelowym (tak, aby cały makaron został pokryty) i posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika na około 35 minut. Ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz