Chłodnik z botwinki z ogórkiem i rzodkiewką, posypany koperkiem i podany z jajkiem. Idealna zupa na upalne dni!
Potrzebne będą:
- botwinka – 2 pęczki
- ogórek – 1 sztuka
- rzodkiewka – 1 pęczek
- szczypiorek, koperek
- maślanka – 400 gram (może być zsiadłe mleko)
- jogurt naturalny – 1 mały kubek, ja użyłam Acitivii
- sól, pieprz, cukier
- sok z połowy cytryny, ocet jabłkowy
Botwinkę dokładnie płuczę. Odcinam buraczki. Łodyżki i liście drobno siekam. Buraczki obieram i siekam w blenderze (można je zetrzeć na tarce lub drobno pokroić nożem). W garnku zagotowuję małą ilość wody, wrzucam łyżeczkę cukru, wyciskam sok z cytryny i dodaję odrobinę soli. Wrzucam buraczki i gotuję przez około 5 minut, następnie dorzucam łodyżki i liście, gotuję przez około 5-7 minut. Dodaję łyżkę octu. Odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie maślankę mieszam z jogurtem naturalnym, dodaję soli i pieprzu. Ogórka obieram i kroję w kostkę, dodaję do maślanki. Rzodkiewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i również dodaję do maślanki. Dorzucam posiekany szczypiorek i dokładnie mieszam. Następnie całość mieszam z wystudzoną botwinką. Przyprawiam do smaku jeszcze pieprzem i solą. Podaję z jajkiem i posypuję dużą ilością koperku.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz