Chłodnik z botwinki

wpis w: Kulinaria, Zupy | 0

Chłodnik z botwinki z ogórkiem i rzodkiewką, posypany koperkiem i podany z jajkiem. Idealna zupa na upalne dni!

 

Chłodnik z botwinki

Potrzebne będą:

  • botwinka – 2 pęczki
  • ogórek – 1 sztuka
  • rzodkiewka – 1 pęczek
  • szczypiorek, koperek
  • maślanka – 400 gram (może być zsiadłe mleko)
  • jogurt naturalny – 1 mały kubek, ja użyłam Acitivii
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z połowy cytryny, ocet jabłkowy

 

Chłodnik z botwinki

Botwinkę dokładnie płuczę. Odcinam buraczki. Łodyżki i liście drobno siekam. Buraczki obieram i siekam w blenderze (można je zetrzeć na tarce lub drobno pokroić nożem). W garnku zagotowuję małą ilość wody, wrzucam łyżeczkę cukru, wyciskam sok z cytryny i dodaję odrobinę soli. Wrzucam buraczki i gotuję przez około 5 minut, następnie dorzucam łodyżki i liście, gotuję przez około 5-7 minut. Dodaję łyżkę octu. Odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie maślankę mieszam z jogurtem naturalnym, dodaję soli i pieprzu. Ogórka obieram i kroję w kostkę, dodaję do maślanki. Rzodkiewkę ścieram na tarce o dużych oczkach i również dodaję do maślanki. Dorzucam posiekany szczypiorek i dokładnie mieszam. Następnie całość mieszam z wystudzoną botwinką. Przyprawiam do smaku jeszcze pieprzem i solą. Podaję z jajkiem i posypuję dużą ilością koperku.

Chłodnik z botwinki

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*