Ciasteczka orzechowe

wpis w: Desery, Kulinaria | 0

Przedstawiam Wam pomysł na ciasteczka z mąki z orzechów arachidowych. Szybki i pyszny pomysł na słodkości na świąteczny stół.

Ciasteczka orzechowe

Potrzebne będą:

  • mąka z orzechów arachidowych – 300 gram
  • białka jaj – 3 sztuki
  • cukier puder – około 300 gram
  • miód – 1 łyżka
  • suszona żurawina – 1 duża garść

Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Następnie partiami dodaję przesiany cukier puder, cały czas ubijając. Dodaję miód i mąkę z orzechów, dokładnie mieszam. Na koniec dorzucam żurawiną i mieszam. Gotową maskę wkładam na około 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Z masy formuję kulki, obtaczam w cukrze pudrze, wykładam na blaszkę spłaszczając je i nadając okrągły kształt. Wkładam do nagrzanego piekarnika na około 15-18 minut. Wyciągam i studzę. Świetnie smakują do kawy lub herbaty, ja podaję je do filiżanki wody z miodem i cytryną.

Ciasteczka orzechowe

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*