Ciasteczka owsiane z jabłkami

Dziś coś na słodko i zarazem zdrowo. Zamiast kupować ciastka w sklepie o wątpliwym składzie, możecie je samemu upiec w domu. To naprawdę nie zajmuje dużo czasu… a jak smakuje:)

Ciasteczka owsiane z jabłkami
Ciasteczka owsiane z jabłkami

Potrzebne będą:

  • płatki owsiane górskie – 2,5 szklanki
  • jabłka – 3 sztuki
  • jajka dobrej jakości – 2 sztuki
  • cukier trzcinowy brązowy – około 3 łyżki (możecie pominąć, dodać mniej lub więcej)
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • miód – 2 łyżki
  • olej – 3 łyżki
  • mleko – 3 łyżki
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 3 łyżki
  • suszona żurawina – 100 gram
  • rodzynki – garść
  • wiórki kokosowe – 3 łyżki (można dodać dowolne ulubione dodatki, np orzechy, płatki migdałów, to co lubicie).
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Ciasteczka przed wypiekiem

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Jabłka obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Wsypujemy do dużej miski i dodajemy resztę składników. Jajka wcześniej wbiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem z dodatkiem cukru. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia (u mnie wyszły dwie duże blachy) i formujemy placuszki (jakiej chcecie wielkości, ja zrobiłam takie nieduże, około 5 cm średnicy). Najlepiej przed formowaniem zmoczyć dłonie w wodzie, nie będą się przyklejać. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia (jeżeli dacie radę, my nie wytrzymaliśmy). Ciasteczka są delikatne i mięciutkie, nawet następnego dnia 🙂

Ciasteczka owsiane z jabłkami
Ciasteczka po wypieku

Smacznego!!!

Fot. Łukasz Kostrzewa
Ciasteczka owsiane

Zostaw Komentarz

*