Ciasto drożdżowe z borówkami

Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką. Wspaniale pachnie, cudownie smakuje i niezwykle szybko znika 🙂

Ciasto drożdżowe z borówkami Potrzebne będą na ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna tortowa – 0,5 kg
  • drożdże świeże – 30 g
  • mleko – 150 ml
  • cukier – 80 g
  • masło – 100 g
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • szczypta soli

Potrzebne będą na kruszonkę:

  • masło – 100 g
  • mąka pszenna tortowa – około 200 g
  • cukier – 100 gram
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie

No i oczywiście borówki 🙂

Ciasto drożdżowe z borówkami

Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie w środku. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże oraz połowę cukru, wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, zostawiając brzegi z suchą mąką. Rozczyn posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego masło, resztę cukru, cukier wanilinowy i jajka (ja najpierw roztrzepuję jajka z cukrem). Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, do mementu aż ciasto zacznie odklejać się od miski i dłoni. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim całą powierzchnię blaszki. Nakłuwamy widelcem.

Ciasto drożdżowe z borówkami

Na ciasto wykładamy borówki, które możemy dodatkowo posypać delikatnie cukrem. Wyrabiamy kruszonkę: łączymy wszystkie składniki. Masło siekamy z suchymi składnikami a następnie wyrabiamy w palcach, aż powstaną małe kuleczki. Kruszonkę wykładamy na borówki.

Ciasto drożdżowe z borówkami

Ciasto odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z borówkami

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy ciasto przez około 30 minut.

Ciasto drożdżowe z borówkami

Ciasto drożdżowe z borówkami

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*