Ciasto gryczane

Przepis na ciasto gryczane pochodzi z książki „Cukiernia Lidla”. Jeżeli lubicie smak i zapach kaszy gryczanej to zdecydowanie polecam tą propozycję Pawła Małeckiego. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach.

Ciasto gryczane

Potrzebne będą:

  • kasza gryczana – 180 gram
  • jajka – 5 sztuk
  • cukier brązowy trzcinowy – 180 gram
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna tortowa – 120 gram
  • masło – 150 gram
  • czekolada deserowa – 150 gram
  • suszona żurawina – około 50 gram
  • orzechy ziemne solone – około 25 gram
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
  • orzechy nerkowca – kilka sztuk, opcjonalnie
  • polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki 30%, 100 gram czekolady deserowej, 20 g masła
  • dodatkowo orzechy ziemne solone do posypania

Ciasto gryczane

Kaszę gotujemy przez około 20-25 minut, odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub blendujemy. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy pokruszoną czekoladę i trzymamy na ogniu do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę z masłem i kaszę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem. Keksówkę o rozmiarach około 30×11 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, rozpuszczamy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Powierzchnię wystudzonego ciasta polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto gryczane
Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*