Delikatne ciasto jogurtowe z dużą ilością truskawek, posypane cukrem pudrem. Dodatkowo jak lubicie możecie na wierzch zrobić kruszonkę.
Potrzebne będą:
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 2 szklanki
- cukier – 1 szklanka
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- masło rozpuszczone lub olej – 50 gram
- jogurt naturalny – 1 szklanka
- truskawki
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę przez około 5-7 minut. Dodaję 1 szklankę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Następnie dodaję olej, mieszam, dodaję drugą szklankę mąki i jogurt, dokładnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Na wierzch układam połówki truskawek. Piekę około 50 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz