Ciasto jogurtowe z truskawkami

wpis w: Desery, Kulinaria | 0

Delikatne ciasto jogurtowe z dużą ilością truskawek, posypane cukrem pudrem. Dodatkowo jak lubicie możecie na wierzch zrobić kruszonkę.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Potrzebne będą:

  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • masło rozpuszczone lub olej – 50 gram
  • jogurt naturalny – 1 szklanka
  • truskawki
  • cukier puder do posypania
Ciasto jogurtowe z truskawkami

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę przez około 5-7 minut. Dodaję 1 szklankę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Następnie dodaję olej, mieszam, dodaję drugą szklankę mąki i jogurt, dokładnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Na wierzch układam połówki truskawek. Piekę około 50 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*