Ciasto z herbatników i mascarpone

Jeżeli brakuje Wam czasu, a macie ochotę na coś słodkiego, domowego, to podaję przepis na najprostsze ciasto na świecie – ciasto z herbatników i mascarpone.

ciasto z herbatników i mascarpone

Potrzebne będą:

  • herbatniki – 2 warstwy na dużą blaszkę
  • mascarpone – 500 gram
  • śmietana 30% – 2 opakowania 200 g
  • cukier puder – około 1/2 – 1 szklanki (w zależności od tego jak słodką masą chcemy uzyskać)
  • cukier wanilinowy – opcjonalnie
  • kakao – do posypania
  • migdały w słupkach lub płatkach – do posypania

Dobrze schłodzoną śmietanę dokładnie ubijamy, aż do momentu zgęstnienia, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, możemy dodać więcej lub mniej, zależnie od tego jak słodką masę chcemy uzyskać. Do ubitej śmietany dodajemy partiami mascarpone, dokładnie mieszamy. Do połowy masy możemy dodać kawę rozpuszczoną w małej ilości wody, wówczas jedna warstwa masy będzie miała posmak kawowy. Herbatniki układamy na dużej blaszce, wykładamy na nie połowę masy, następnie znowu warstwa herbatników i masa. Całość  posypujemy kakao i migdałami. Wstawiamy do lodówki na jakiś czas, ale możemy też jeść od razu:)

ciasto z herbatników i mascarpone

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*