Sezon truskawkowy uważamy za rozpoczęty! Korzystamy z niego intensywnie: koktajle truskawkowe, truskawki z ryżem, desery z truskawkami no i ciasto na kokosowym spodzie z kremem śmietankowym z galaretką ! 🙂
Potrzebne będą na ciasto:
- jajka – 3 sztuki
- wiórki kokosowe – 80 gram
- cukier brązowy – 3 łyżki
Potrzebne będą na krem śmietankowy:
- śmietana kremówka 30-36% – 250 gram
- śmietana kwaśna 18% – 75 gram
- cukier brązowy – 1 łyżka
- żelatyna – 2,5 łyżeczki
Potrzebne będą na wierzch:
- galaretka truskawkowa – 2 sztuki
- truskawki
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijam z cukrem na sztywno. Dodaję żółtka i wiórki kokosowe, mieszam i wykładam na blaszkę (około 20×20 cm lub prostokątną około 20×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 10-12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy. Żelatynę zalewam 6 łyżkami zimnej wody i odstawiam aż spęcznieje, po czym podgrzewam ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia grudek. Odstawiam do przestygnięcia, ale trzeba uważać żeby ponowie nie zastygła. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier i kwaśną śmietaną, delikatnie mieszam. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Na wystudzony biszkopt wykładam gotowy krem i wstawiam na jakiś czas do lodówki. W międzyczasie przygotowuję galaretki według przepisu na opakowaniu (dodaję mniej wody niż w przepisie, zamiast 1 litra -> 800-900 ml). Galaretkę odstawiam do lekkiego stężenia. Na ciasto wykładam truskawki, nie żałuję ich 🙂 Większe kroję na połówki. Truskawki zalewam tężejącą galaretką i odstawiam ciasto do lodówki.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz