Ciasto ze szpinakiem „Leśny mech”

Ciasto ze szpinakiem, najczęściej określane jest jako leśny mech, runo leśne, ciasto shrekowe. Wygląda bardzo efektownie i naprawdę super smakuje. Jest puszyste i delikatnie, a dzięki obecności szpinaku bogate w witaminy i składniki mineralne.

Ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"

Potrzebne będą na ciasto:

  • szpinak mrożony rozdrobniony – opakowanie 450 gram
  • mąka krupczatka – 2 szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • olej – 1 szklanka
  • jajka – 3 sztuki
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki

Potrzebne będą na masę:

  • śmietana 36% – 1 opakowanie 200 gram
  • serek mascarpone – 1 opakowanie 250 gram
  • cukier puder – 2-3 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Dodatkowo do ozdoby:

  • granat – połowa
  • liście świeżego szpinaku
Ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody (ja użyłam w tym celu wirówki do sałaty, na sitku ułożyłam 3 warstwy papieru kuchennego i na to szpinak, wirowałam dość długo). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka dokładnie ubijamy z cukrami, dodajemy partami powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy całą masę. Masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1 godzinę to tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim jeszcze ciasto na jakiś czas. Ciasto dokładnie studzimy, odkrawamy górną część, mniej więcej 1/3 ciasta. Odciętą część ciasta kruszymy w dłoniach (ja podzieliłam ją na dwie części: to wewnętrzną, bardziej zieloną i tą górną przypieczoną, którą zmiksowałam osobno w blenderze). 2/3 ciasta zostawiamy w tortownicy. Przygotowujemy krem: wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Masę wykładamy równomiernie na ciasto, posypujemy ciemniejszą warstwą skruszonego ciasta, lekko dociskamy, na górę jaśniejsza część ciasta, lekko dociskamy. Ciasto ozdabiamy ziarenkami granatu i świeżymi liśćmi szpinaku. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*