Sezon na fasolkę szparagową już się rozpoczął i potrwa do końca września. Żółta lub zielona, jadana osobno lub dodatek do wielu dań, można ją zamrażać i robić z niej przetwory.
Fasolka nie nadaje się do jedzenia na surowo, ponieważ zawiera substancje toksyczne, więc należy ją przed podaniem ugotować w wodzie, a najlepiej na parze, wówczas zachowa więcej smaku i cennych składników. Fasolka szparagowa nazywana bywa najzdrowszym warzywem świata. Jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Wskazana jest dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego. Przez wysoką zawartość błonnika wspomaga procesy trawienne. Fasolka zawiera potas, przeciwutleniacze, witaminę B6, magnez oraz ryboflawinę, które wspomagają pracę układu krążenia (obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu). Dzięki zawartości witaminy C fasolka szparagowa wzmacnia system odpornościowy. Żółta fasolka ma kremowy, delikatny smak, a zielona jest bardziej wyrazista i zawiera więcej witaminy A oraz kwasu foliowego. Z kolei żółta jest bogatsza w potas i fosfor.
Jedzmy fasolkę, zwłaszcza w sezonie!
Zostaw Komentarz