Filety z piersi kurczaka zapiekane w sosie z suszonych pomidorów, ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi.
Potrzebne będą:
- piersi z kurczaka – 1 podwójna (około 500 gram)
- pasta z suszonych pomidorów – 2-3 łyżki
- serek twarożkowy naturalny – 2-3 łyżki
- pomidorki koktajlowe – około 10 sztuk
- miód – 1 łyżka
- boczek parzony – 4 cienkie plastry
- szparagi zielone – około 15 sztuk
- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, papryka słodka
- czosnek – 2 ząbki
- szalotka – 1 sztuka
- masło – 2 łyżki
- oliwa/ olej do zamarynowania kurczaka
Piersi kurczaka myję, dokładnie osuszam, usuwam wszystkie błonki i niepotrzebne części 😉 Każdą z pojedynczych piersi kroję na pół wzdłuż, a następnie każdą część nacinam w kilku miejscach w poprzek. Nacieram oliwą, posypuję solą, pieprzem i oregano oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odkładam do lodówki na około pół godziny. Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle, dodaję miód, następnie posiekany w kosteczkę boczek i pastę z suszonych pomidorów. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję serek twarożkowy i dokładnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do temperatury 175 stopni C z termoobiegiem. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Układam na niej zamarynowane piersi kurczaka, następnie wykładam przygotowany sos, tak aby pokrył całe piersi. Na wierzch, na całej powierzchni układam pomidorki przekrojone na pół i posypuję nieco oregano. Przykrywam folią, wkładam do piekarnika i piekę przez około 45 minut. W międzyczasie przygotowuję szparagi. Odłamuję zdrewniałe łodygi (same złamią się w odpowiednim miejscu). W rondelku rozpuszczam łyżkę masła i smaruję nim szparagi. Po upływie 45 minut pieczenia piersi kurczaka, wyciągam naczynie i układam na wierzchu szparagi, piekę jeszcze przez około 15-20 minut. Podaję z pieczonymi ziemniakami i roszponką polaną sosem miodowo-musztardowym.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz