Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to zdrowsza i równie smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych w oleju. Ich przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Złociste, chrupiące z wierzchu, miękkie w środku podane z ketchupem i sosem majonezowo-jogurtowym smakują doskonale.

Frytki z piekarnika

Potrzebne będą:

  • ziemniaki – około 1 – 1,5 kg
  • olej rzepakowy – około 2 łyżek (ilość zależy od ilości ziemniaków)
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona czerwona
  • sos majonezowo-jogurtowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, a później w paseczki (muszą być zbliżonej wielkości, żeby równomiernie się upiekły). Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na około pół godziny. Następnie osuszamy na ręcznikach papierowych. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem. W misce mieszamy olej z przyprawami, dodajemy frytki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (frytki muszą być w miarę równomiernie rozłożone, żeby wszystkie tak samo się upiekły) i pieczemy około pół godziny. Po upływie czasu podkręcamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około 5 minut, wówczas frytki przyrumienią się, jeżeli lubimy bardziej miękkie i blade to pomijamy ten etap. Podajemy z sosami.

Frytki z piekarnika

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*