Polenta to włoska potrawa, niegdyś przygotowywana z mąki kasztanowej, obecnie z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej. Może być spożywana jako zamiennik puree ziemniaczanego do mięsa lub w formie małych kawałków podsmażonych, podpieczonych lub grillowanych. Ja postanowiłam przygotować z niej frytki, które z pewnością są zdrowszym zamiennikiem tych tradycyjnych.
Potrzebne będą:
- mąka kukurydziana – 250 gram, użyłam takiej podgotowanej, kupionej w Lidlu (Italiamo)
- woda lub bulion
- przyprawy: sól, papryka słodka i ostra, zioła (według uznania)
- oliwa – opcjonalnie
Mąkę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przyprawiamy, uważamy z solą. Dokładnie mieszamy, przekładamy do keksówki i delikatnie ugniatamy i wyrównujemy. Zostawiamy na około 1 godzinę do wystygnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Polentę delikatnie wykładamy z formy (najlepiej odwrócić keksówkę do góry dnem na deskę). Kroimy w paski. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, możemy dodatkowo posypać ulubionymi ziołami i skropić nieco oliwą. Pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Podajemy z ketchupem lub innym sosem.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz