Gołąbki

Gołąbki to tradycyjne danie, przygotowywane przez nasze Babcie, Mamy. Najbardziej popularne to takie z ryżem i mięsem mielonym. Można je wzbogacić różnymi dodatkami, przygotować bez mięsa. Nasze są z dodatkiem pieczarek i ryżem Basmati,  kapustą włoską, polane sosem pomidorowym.

Gołąbki

Potrzebne będą:

  • mięso mielone z szynki wieprzowej – 0,5 kg
  • pieczarki – 0,5 kg
  • ryż Basmati – 150-200 gram (ilość w zależności od upodobań)
  • cebula – 1 sztuka
  • włoska kapusta – 1 główka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • masło – 1-2 łyżki
  • sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki rosołu/bulionu, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do ostudzenia. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i parzymy liście kapusty przez około 3-5 minut (musimy uważać, żeby nie za długo się parzyły, bo podczas zawijania mogą się przerywać). Następnie wykładamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, smażymy przez około 10 minut, na koniec dodajemy mięso mielone, chwilę smażymy. Całość łączymy z ryżem, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Farsz  zawijamy w liście kapusty. Uformowane gołąbki zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach C przez około 2 godziny lub gotujemy w garnku do miękkości kapusty. W obu przypadkach naczynie na spodzie należy wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, podlać bulionem, ułożyć gołąbki i przykryć je znowu liśćmi kapusty. Gotowe gołąbki polewamy sosem pomidorowym przygotowanym osobno (wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i zagotowujemy na delikatnym ogniu).

Gołąbki

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*