Grillowany łosoś ze szparagami

Szybkie, pyszne i zdrowe…takie dania lubię najbardziej. Korzystajmy w pełni z sezonowych warzyw w okresie, kiedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Grillowany łosoś ze szparagami…zdecydowanie polecamy!

grillowany łosoś ze szparagami

Potrzebne będą:

  • świeży łosoś – około 300 gram
  • zielone szparagi
  • sól, pieprz
  • cytryna

grillowany łosoś ze szparagami

Łososia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Odkrawamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki (jeżeli łosoś jest zbyt gruby, kroimy go na pół wzdłuż). Cytrynę kroimy w plastry i okładamy nią łososia, zostawiamy na kilka minut. Następnie ściągamy cytrynę i wyciskamy z niej sok, skrapiając łososia. Rybę oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na rozgrzanym grillu (elektrycznym). Szparagi płuczemy i również wrzucamy na grilla.

grillowany łosoś ze szparagami

Grillujemy do miękkości.

grillowany łosoś ze szparagami

Upieczonego łososia i szparagi układamy na talerzu, skrapiamy cytryną i oprószamy pieprzem oraz solą do smaku.

grillowany łosoś ze szparagami

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*