W weekend kiedy jest zdecydowanie więcej czasu możecie przygotować na śniadanie grzanki z mozzarellą i jajkiem sadzonym. Takie solidne śniadanie da Wam energii na długo.
Potrzebne będą (porcja dla 2 osób):
- ciemne pieczywo – 4 kromki (u mnie chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem)
- jajka – 4 sztuki
- boczek parzony – 4 cienkie plastry
- mozzarella – 4 plastry
- przyprawy: sól i pieprze świeżo zmielone, ostra papryka
- koperek
- do podania: rzodkiewka, kiełki, mix sałat, ogórek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy boczek, ma być chrupki. Odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Patelnię z wytopionym tłuszczem zostawiamy. Na blaszce układamy 4 kromki chleba i na każdej z nich po plastrze mozzarelli. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut, do roztopienia mozzarelli. Koperek siekamy, ogórka kroimy w plasterki ze skórką, rzodkiewki kroimy na ćwiartki i przekładamy do miseczki. Sałatę i kiełki również przekładamy do małych miseczek. Patelnię z tłuszczem z boczku rozgrzewamy i smażymy na niej jajka sadzone, oprószamy solą, pieprzem i opcjonalnie ostrą papryką Wyciągamy z piekarnika grzanki, układamy na nich po plasterku boczku i jajko sadzone. Posypujemy koperkiem. Podajemy z przygotowanymi wcześniej warzywami.
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz