Gulasz z piersi kurczaka z bakłażanem i papryką

Lekko pikantny gulasz z piersi kurczaka, z sezonowymi warzywami: bakłażanem i papryką z sosem z pomidorków koktajlowych oraz pikantną papryczką. Idealnie komponuje się z kaszą lub brązowym ryżem, obowiązkowo z ogórkiem kiszonym.

Gulasz-z-piersi-kurczaka-z-bakłażanem-i-papryką

Potrzebne będą:

  • pierś z kurczaka – około 500 gram
  • bakłażan – 1 sztuka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • papryka biała – 1-2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
  • czosnek – 1 ząbek
  • papryka pikantna – 1 sztuka
  • przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne
  • masło – 2 łyżki
Gulasz-z-piersi-kurczaka-z-bakłażanem-i-papryką

Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka. Papryki kroimy w kostkę podsmażamy chwilę podlewając wodą, przekładamy do cebuli. Dolewamy trochę niegazowanej wody mineralnej, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do cebuli i papryk. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Papryczkę pikantną kroimy w drobniutką kostkę, podsmażamy na maśle i dodajemy do niej kurczaka. Wyciskamy ząbek czosnku, osypujemy słodką papryką i solą i smażymy około 5-7 minut. Wrzucamy go garnka. Pomidorki koktajlowe (można użyć zwykłych, ja akurat miałam koktajlowe:) parzymy w gorącej wodzie, obieramy ze skórki i blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy do gulaszu, dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z kaszą lub brązowym ryżem. Najlepiej smakuje następnego dnia:) P.S. uważajmy z dodatkiem ostrej papryki i pieprzu cayenne 😉

Gulasz-z-piersi-kurczaka-z-bakłażanem-i-papryką

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*