Lekko pikantny gulasz z piersi kurczaka, z sezonowymi warzywami: bakłażanem i papryką z sosem z pomidorków koktajlowych oraz pikantną papryczką. Idealnie komponuje się z kaszą lub brązowym ryżem, obowiązkowo z ogórkiem kiszonym.
Potrzebne będą:
- pierś z kurczaka – około 500 gram
- bakłażan – 1 sztuka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- papryka biała – 1-2 sztuki
- cebula – 2 sztuki
- pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie
- czosnek – 1 ząbek
- papryka pikantna – 1 sztuka
- przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne
- masło – 2 łyżki
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka. Papryki kroimy w kostkę podsmażamy chwilę podlewając wodą, przekładamy do cebuli. Dolewamy trochę niegazowanej wody mineralnej, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do cebuli i papryk. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Papryczkę pikantną kroimy w drobniutką kostkę, podsmażamy na maśle i dodajemy do niej kurczaka. Wyciskamy ząbek czosnku, osypujemy słodką papryką i solą i smażymy około 5-7 minut. Wrzucamy go garnka. Pomidorki koktajlowe (można użyć zwykłych, ja akurat miałam koktajlowe:) parzymy w gorącej wodzie, obieramy ze skórki i blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy do gulaszu, dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z kaszą lub brązowym ryżem. Najlepiej smakuje następnego dnia:) P.S. uważajmy z dodatkiem ostrej papryki i pieprzu cayenne 😉
Smacznego!!!
Zostaw Komentarz