Jabłecznik

Jabłecznik w najprostszej wersji, na kruchym cieście. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, więc to idealny sposób na wizytę niezapowiedzianych gości. Wychodzi przepyszny i uwaga: mocno wciąga 🙂

Jabłecznik

Potrzebne będą na kruche ciasto:

  • mąka krupczatka – 0,5 kg
  • masło, min. 82% tłuszczu – 1 kostka 200 gram
  • cukier puder – 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie, opcjonalnie
  • jajka – 2 sztuki
  • śmietana 18% – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Jabłecznik

Potrzebne będą na masę jabłkową:

  • jabłka – 2 kg lub nawet więcej
  • cukier puder – 2 łyżki
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • bułka tarta

Jabłecznik

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Masło przesiekać z mąką (jeżeli macie stolnicę; ja nie mam, więc mąkę z proszkiem i cukrem wsypałam do dużej miski i dodałam masło pokrojone w drobną kostkę). Uwaga masło musi być zimne, nie roztopione. Dodajemy resztę składników (śmietana też musi być mocno schłodzona). Szybko zagniatamy ciasto. Duża blachę (ok. 38×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy 2/3 ciastka na spód, nakłuwając całą powierzchnię widelcem. Blaszkę z ciastem wkładamy na pół godziny do lodówki, a resztę ciasta zawijamy z papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto podpiekamy około 15 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie wyciągamy i posypujemy ciasto bułką tartą na całej powierzchni (zabezpieczy je przez nasiąknięciem soku z jabłek). Na ciasto wykładamy masę jabłkową (bez soku, który powstał na spodzie) i ścieramy pozostałą część ciastka na tarce o grubych oczkach. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, jabłecznik może w nim zostać jeszcze około 15 minut. Możemy jeść na ciepło, np. z lodami lub na zimno posypany cukrem pudrem jako deser do kawy i herbaty.

Jabłecznik

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*