Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka zapiekane w kokilkach to doskonała propozycja na śniadanie. Błyskawiczna w przygotowaniu. Możecie łączyć w dowolnymi, ulubionymi składnikami. Moja wersja jest z suszonymi pomidorami, cukinią i boczkiem.

Jajka zapiekane w kokilkach

Potrzebne będą (porcja dla 2 osób):

  • jajka – 4 sztuki
  • boczek – 4 cienkie plastry
  • cukinia – 1 spora garść pokrojonej w półplastry
  • suszone pomidory – 4 sztuki
  • ser twardy cheddar – 1 garść startego
  • mozzarella – 1 garść startej, specjalnej do zapiekania
  • szczypiorek – 1 garść
  • sól, pieprz
Jajka zapiekane w kokilkach

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni. Na tej samej patelni podsmażamy cukinię. Do 4 kokilek wykładamy na dno boczek, cukinię i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Posypujemy serem cheddar. Wbijamy po  jajku, uważając, żeby żółtko się nie rozpłynęło. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch posypujemy mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut. Białko ma być ścięte a żółtko raczej płynne. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z grzankami z ciemnego chleba z masłem czosnkowym.

Jajka zapiekane w kokilkach

Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

*