Idealny pomysł na obiad na końcówkę lata, kiedy na straganach pełno śliwek. Delikatne knedle ze śliwkami, podane z bułką tartą z masłem.
Potrzebne będą:
- ziemniaki ugotowane – około 600 gram
- mąka pszenna – około 150 – 200 gram
- jajko – 1 sztuka
- sól
- cukier brązowy
- śliwki węgierki
- masło
- bułka tarta
Śliwki myję osuszam, nacinam i wyciągam pestkę, ale tak by połówki śliwek zostały złączone. Do środka każdej wsypuję pół łyżeczki brązowego cukru. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję mąkę, jajko i szczyptę soli. Dokładnie mieszam i delikatnie zagniatam, w razie potrzeby dodaję więcej mąki (ale im jej mniej, tym knedle delikatniejsze). Z ciasta formuję kulki niewielkiej wielkości i rozpłaszczam je delikatnie. W środek każdej wkładam śliwkę, zlepiam dokładnie brzegi i formuję kształtne kulki. W dużym garnku zagotowuję sporą ilość wody, dodaję soli i wrzucam partiami knedle. Gotuję około 5 minut od ponownego zagotowania wody. Wykładam na sitko a następnie na talerz. Podaję z bułką tartą i masłem.
Smacznego!!!
Jedna odpowiedz
Neli Scislo
ulubione knedliczki, wdzięczności za przypomnienie przepisu… a przekopywałam blogi kulinarne w poszukiwaniu wertykalnie ułożonych ciast, ktorych także odkryłam 😉
Często będę odwiedzać Cię