Kopytka

Kopytka, szagówki, kluski ziemniaczane to określenia potrawy, którą zapewne zna każdy z Was. To taki trochę smak dzieciństwa i chyba nie ma osoby, która ich nie zna, nie jadła i nie lubi.  A jak ktoś nie próbował to czym prędzej musi nadrobić zaległości.

Kopytka

Potrzebne będą:

  • ugotowane ziemniaki – około 1 kilogram
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka pszenna – około 1 szklanki
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • sól, pieprz
Kopytka

Ugotowane, odcedzone i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, pieprz i mąki. Zagniatamy dokładnie ciasto, powinno być gładkie i miękkie, w razie konieczności dodajemy mąki jeżeli zbytnio się klei (uważamy z ilością mąki, żeby ciasto nie było zbyt twarde). Odrywamy po kawałku ciasto i rolujemy dość cienki wałek. Kroimy na ukośne kawałki, możemy delikatnie oprószyć mąką, żeby kopytka się nie posklejały. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i wrzucamy po kilkanaście kopytek. Gotujemy około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy kolejne partie. Podajemy same lub z sosem.

Kopytka

Smacznego!!!

 

Zostaw Komentarz

*